Başpınar OSB Mah. 4.Bölge info@demkartanker.com.tr

Adr Muayenesi



Ulaştırma Bakanlığı ve TSE’den yetkilendirilmiş (onaylı) muayene merkezi olarak,

ADR’li ve ADR’siz tankerlerinizin ara ve periyodik muayeneleri, uzman kadromuz tarafından yapılarak daha güvenli bir taşımacılık yapmanıza imkan tanırken, herhangi bir cezai yaptırıma kalmamanıza olanak sağlıyoruz.

 

ADR’li araçların ilk muayene tarihinden itibaren;

-3 yıl sonra gerçekleştirilen ara muayene,

-ADR’li araçların ilk muayene tarihinden itibaren 6 yıl sonra gerçekleştirilen periyodik muayene,

-Ara ve periyodik muayenelerin dışında olası hasar, kaza, ekipman değişimi gibi benzer durumlar halinde uygulanan istisnai muayene,

-Periyodik olarak her yıl gerçekleştirilen Araç ADR Uygunluk (T9) Muayenesi ile Tehlikeli Madde Taşıyan Eski Araç ve Üst Yapıların Muayene ve Belgelendirilmeleri Hakkında Yönerge kapsamında;

“Durum Tespit Belgesi” almış ADR’siz araçların Tank Muayenesi ve Taşıt Uygunluk Muayenesi tarafımızca yapılmaktadır.

 

ADR Nedir?

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından 1957 yılında düzenlenmiş, Tehlikeli Malların Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına ilişkin Avrupa Anlaşmasıdır.

 

Bu anlaşma ile belli istisnalar dışında bu anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmesi koşuluyla, karayolu araçlarıyla uluslararası tehlikeli mal taşımacılığının yapılabilmesine imkân sağlamaktadır.

 

Böylelikle tehlikeli malların taşınması, her dönemde özen gösterilmesi gereken özel birtakım düzeneklerin varlığını ve ayrı bir taşıma standardını gerekli kılmıştır.

 

ADR’nin Amacı

Karayoluyla uluslararası taşımacılıkta güvenliğin artırılması.

Tehlikeli malların taşınmasına ilişkin Birleşmiş Milletler tavsiyelerine dayanarak tehlikeli atıklar dahil olmak üzere tehlikeli malların sınıflandırılması, paketlenmesi, etiketlenmesi ve test edilmesine ilişkin hükümlerin, diğer taşıma biçimleri ile uyumlu bir şekilde ortaya konulması.

Karayoluyla tehlikeli mal taşıyan araçların yapımı, donanımı ve işleyişine yönelik şartların belirlenmesi.

 

ADR Araç Uygunluk Belgesi Nasıl Alınır?

ADR Araç Uygunluk Belgesi Nedir Ne İşe Yarar ?

 

ADR ve Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması hakkında Yönetmelik gereği Tehlikeli Madde taşınan kapasitesi 3m3 ten fazla olan Tank Konteynerlar, Portatif Tanklar ve ÇEGK' lar ile kapasitesi 1m3 ten fazla olan Sabit Tanklar, Sökülebilir Tanklar, Tüplü Gaz Tankerleri ile   Patlayıcı madde taşınan araçlar ve Mobil Patlayıcı Üretim Birimleri ilgili ADR gerekliliklerine uygunluğunu gösterir ADR Araç Uygunluk belgelerinin bulunması gerekmektedir.

 

Ülkemizde 2015 model ve üstü tehlikeli madde taşıması yapılan araçların ADR li olma zorunluluğu vardır.

 

ADR Araç uygunluk belgeleri  bir yıl için düzenlenir ve her yıl vize edilir. yapılan kontrollerde ADR Araç Uygunluk Belgesi bulunmayan araç işletenlerine yüksek miktarlarda cezalar verilmektedir.

 

ADR (Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması) Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması hakkında Yönetmelik gereği Tehlikeli Madde taşıyan N ve O kategorisindeki araçların ilgili ADR gerekliliklerine uygunluğunu gösterir ADR Araç Uygunluk belgelerinin bulunması gerekmektedir.

 

ADR Araç Uygunluk Belgesi Vizesi Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter ?

 

Araç uygunluk Belgesi vizesi işlemleri aracın uygunluk belgesi süresinin bitiş tarihinden 1 ay önce başlar ve bitiş tarihinden 1 ay sonrasına kadar devam eder.

 

ADR Araç Uygunluk Belgesi Cezai Müeyyidesi Nedir ?

 

Yapılan kontrollerde ADR Araç Uygunluk Belgesi bulunmayan araç işletenlerine yüksek miktarlarda cezalar verilmektedir.

 

SRC5/ADR Sertifikalı Sürücü İstihdam Etme Zorunluluğu

 

Tehlikeli Madde Taşıma Yönetmeliği Madde 28 - 2 (2) 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (i) bendine aykırı hareket eden taşımacıya, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre (Taşımacı) 519 TL

 

SRC5/ADR Sertifikası Alma Zorunluluğu

 

Tehlikeli Madde Taşıma Yönetmeliği Madde 28 - 3 (3) 8 inci maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket eden sürücülere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) bendine göre (Sürücü ) 207 TL